Toegegeven, zoekmachine optimalisatie is geen hogere wiskunde. Met wat schrijvers-talent, een flinke portie discipline en geduld komt u een heel eind. In een eerder artikel beschreven we hoe u de seo-expert kunt scheiden van een praatjesmaker. In dit artikel Deel 1 van de reeks om zelf de Google expert van uw eigen website te worden: 5 basistips

  1. STRATEGIE! geen Google expert zonder plan

   Alle zoekmachine optimalisatie begint met een strategie. Deze is het resultaat van gedegen onderzoek. Uitgebreide informatie daarover vindt u hier. In het kort:

   • Kies zoektermen waarmee u ook de beste kansen heeft. U wordt nog geen Google expert omdat u de trefwoorden gebruikt waarop veel gezocht wordt.
   • er moet veel op de betreffende zoektermen gezocht worden
    (u kunt hiervoor bijv. Google’s keywordtool gebruiken)
   • Kijk naar de mate en kwaliteit van concurrentie. Andere websites die dezelfde zoektermen gebruiken, moeten verslaanbaar zijn
    (onderzoek hiervoor de zoekmachine-vriendelijkheid van de grootste concurrenten. Hiervoor zijn meerdere toepassingen beschikbaar).
  2. ZORG VOOR EEN GOOGLE-VRIENDELIJK CMS!

   SEO webtechniek: met een driewieler wint zelfs een expert geen fietswedstrijd. Zoals een auto-coureur geen monteur is, is een Google expert niet persé een webdeveloper. Uw website is uw gereedschap en moet derhalve in orde zijn: Schakel daarvoor desnoods hulp in. Nog geen seo vriendelijk cms gekozen? Kies in deze volgorde voor WordPress, Joomla of Drupal (of Prestashop als u een webshop wilt).
   We gaan er nu gemakshalve even vanuit dat uw website reeds is voorzien van zoekmachine vriendelijke webtechniek. Zo hoeft u zich als seo-expert alleen maar over de strategie en content te ontfermen (Meer informatie over SEO webtechniek vindt u hier).

  3. MAAK TIJD! ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE IS EEN CONTINUE PROCES

   U heeft hem vast wel gezien: in hun tv-commercial probeert DTG de indruk te wekken dat zoekmachine optimalisatie slechts het eenmalig “instellen van de juiste zoektermen” is. Niets is minder waar en dat weet de Google expert van DTG ook wel. Maar u ontdekt dat pas later.
   Nee, zoekmachine optimalisatie is echt een kwestie van lange adem geworden. Plan daarom een vast moment (liefst wekelijks) waarop u (of uw in-house seo-expert) zich gaat bezighouden met de zoekmachine optimalisatie van uw website. Met 2-4 uur per week komen fraaie resultaten al snel binnen bereik.

  4. Stel haalbare SEO-doelstellingen!

   Een echte Google expert gebruikt nooit meer dan drie losse trefwoorden voor één zoekterm. Houdt er rekening mee dat u wellicht meer bezoek krijgt van een top-vermelding op een combinatie waarop slechts 100 mensen per maand zoeken, dan een pagina 3-vermelding met een combinatie waarop 100.000 mensen maandelijks zoeken. Uw seo begint dus met haalbaarheid. Pas nadat u de eerste haalbare doelen bereikt heeft, stelt u nieuwe – hogere – doelen.

  5. Vertel! Maar pas op met vakjargon!

   Vertel ook als een expert over uw vak en alsof u het liefst niets anders doet! Breng uw passie over op de lezer en overtuig ze ervan dat niemand uw vak zo goed verstaat als u. Een veel gemaakte fout daarbij is het gebruik van vakjargon waarmee de doelgroep niet bekend is. Voor u het weet bent u met data aan het werken die betrekking heeft op uw concurrentie in plaats van uw doelgroep. Dan bent u zomaar een Google expert op een boot die in de verkeerde richting vaart. Goede content optimalisatie draait om makkelijk te begrijpen teksten.

In deel 2 van de reeks om zelf de seo-expert van uw eigen website te worden gaan we verder in op het tot stand brengen van een gedegen seo-strategie.