Laat u niet verleiden door advertenties die oproepen tot (betaald) link aanmelden, link toevoegen of zelfs het uitwisselen van links. Site vermeldingen op de zgn. ‘linkfarms’ zijn vrijwel altijd een verspilling van geld en energie en blijven zonder noemenswaardig resultaat. Linkbuilding draait om vertrouwen, namelijk. Maar hoe komt u wel tot relevante linkbuilding  waar u iets aan heeft?

GOOGLE & LINKBUILDING (via linkfarms)

Natuurlijk is het nog steeds zo dat voor een goede zoekmachine optimalisatie relevante linkbuilding op belangrijke relevante sites bijdraagt aan een goede indexering in zoekmachines als Google. Echter, het simpelweg online zetten van een grote verzameling links leidt ertoe dat iig Google die site vervolgens negeert. Aan vermelding op sites als linkaanmelden.nl en dergelijke heeft u dus helemaal niets.
Google heeft er zelfs regels voor opgesteld: Een unieke verzameling links over een uniek onderwerp voegt waarde toe en is dus relevant. Een linkfarm is dat duidelijk niet. Al was het maar omdat iedereen die bereid is te betalen, een vermelding krijgt. Een ander interessant artikel over betaalde linkbuilding vindt u hier?     .

“NO FOLLOW” VERPLICHT

Google stelt zelfs in haar richtlijnen voor webmasters dat betaalde links voorzien moeten zijn van het zgn. ‘NoFollow’-attribuut. Dit betekent meteen dat de link niet meer bijdraagt aan indexering van uw site. Websites waarop men zich niet houdt aan deze richtlijn, riskeren een penalty. Ze zakken in de resultaten of verdwijnen zelfs helemaal.

HOE VINDT U PARTNERS DIE WÉL INTERESSANT ZIJN VOOR LINKBUILDING?

Dave Lorrez van e-tail.be beschrijft hier hoe u wel tot een verzameling relevante linkpartners komt en helpt u verder op eenvoudige wijze te komen tot een prima linkbuilding strategie in dit artikel.

5 LINKBUILDING TIPS OM REKENING MEE TE HOUDEN

Hubert Mooren van Netnotion.nl publiceerde op karelgeenen.nl de volgende 5 Tips om op te letten bij een linkdirectory:

  • Pas op met teruglinken

Veel linkdirectories willen pas een link naar jouw site opnemen als jij eerst naar hen linkt. Deze linkruil is niet verstandig en vaak ook niet gelijkwaardig. Alleen als het om een zeer relevante linkdirectory gaat, kan je linkruil overwegen. Maar link niet zomaar naar slechte directories. Google houdt niet van ‘linkfarms’. De vraag rijst of de betreffende linkbuilding voor hen niet nuttiger is dan voor u?

  • Check de soort links

Er zijn directories die met nofollow en/of 302 links werken. Dit soort links zijn waardeloos voor je ranking. En vaak leveren ze ook geen traffic op. Eigenlijk heb je niets aan dit soort directories. Je kunt je link natuurlijk aanmelden. Baat het niet, dan schaadt het niet. Maar ruil geen links met directories die nofollow- en/of 302 links gebruiken

  • Betaal niet voor links

Er zijn enorm veel directories die geld vragen voor een link. Doe dit niet. Wanneer sites een link verkopen, wil Google dat ze de link van een nofollow voorzien. Houdt de site zich hieraan en voegt ie de nofollow toe, dan gaat hier weer om linkbuilding die waardeloos is voor uw ranking (zie punt 2). Past de website geen nofollow toe en verkoopt ie wel links, dan is de kans groot dat ie vroeg of laat een penalty krijgt van Google met alle risico’s vandien! Weggegooid geld als je het mij vraagt.

  • Check de PageRank

Hoewel PR slechts een indicatie is van de kwaliteit van een website, kan dit je wel helpen. Als een site een PR van 3 of 4 heeft, bestaat ie in ieder geval al een tijdje. Dit suggereert dat er bepaalde commitment is, de site zich ontwikkelt en er waarschijnlijk geen ban op zit. Als je link op zo’n site geplaatst wordt, blijft de link in ieder geval nog even online. Dit is nuttige linkbuilding; geen verspilling van je moeite!

  • DMOZ.org

Dit is eigenlijk de enige linkdirectory die er echt toe doet. Dmoz.org bestaat al sinds 1998 en wordt door Google uitgelezen in de Google Directory. Als je op 1 linkdirectory moet staan, is het dmoz.org. Helaas laten de redacteuren van deze site vaak te wensen over. Sites worden niet toegevoegd en antwoord hoef je bij sommige onderwerpen ook niet te verwachten. Maar toch blijft Google waarde aan dmoz.org toekennen. Dit maakt het dus de moeite waard om te proberen je site erop te krijgen.

Met dank aan:
Karel Geenen (www.karelgeenen.nl)
Hubert Mooren (www.netnotion.nl)
Dave Lorrez (www.e-tail.be)