Terwijl Google haar Real-Time Zoekfunctie gestalte geeft (u ziet de zoekresultaten komen en veranderen terwijl u typt) dringt de vraag zich op welk effect dit zal hebben voor zoekmachine optimalisatie in de komende jaren. Je hoeft geen visionair te zijn om te weten dat een paar van de veranderingen die in de afgelopen vijf jaar hebben plaatsgevonden, een grote impact hebben op de ontwikkeling van het internet en dus op zoekmachines: De metamorphose van zoekmachine optimalisatie.

De opkomst van Social Media is daarvan ongetwijfeld de allergrootste en terwijl de sceptici nog ‘hype! hype!’ roepen, is de Google Zoekmachine alvast begonnen met een regelrechte metamorphose. Maar welk effect gaat dit hebben op zoekmachine optimalisatie?
In de introductie van iMonkeys Social Media Diensten wordt de parallel getrokken tussen aan de ene kant internet en social media en aan de andere kant de gouden gids en het persoonlijk netwerk. We vinden deze vergelijking mooi dus we laten hem nog maar even staan, maar inmiddels mag duidelijk geworden zijn dat ook wij destijds de volledige potentie van het ‘sociaal internet’ nog niet zagen…

Zoekresultaten kunnen in 24 uur 85% (of meer) veranderen

Nu Twitter en Facebook updates gelezen worden door de real-time zoekrobots van zoekmachines, worden niet alleen uw gedrag, berichten en status op die sites belangrijker, maar de pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines worden meer en meer overspoeld met de content van deze Social Media websites. Al een idee wat dat straks waarschijnlijk betekent? Wij vermoeden dat dan uw zoekpoging met behulp van de trefwoord-combinatie X en Y overnight al een pagina met 85% (of méér) andere zoekresultaten zal gaan geven dan de dag ervoor. Misschien denkt u nu: Nou, daar hebben die zoekmachines zelf helemaal geen baat bij, dus dat gaat niet gebeuren. De vraag is of dat wel zo is… Is Google niet al sinds haar ontstaan aan het vechten tegen SEO-fraudeurs? En is mond-tot-mond reclame niet altijd de meest betrouwbare reclame geweest die er is? Stelt u zich eens een Google voor met gecategoriseerde ‘trending topics’…

Social Bookmarking websites zullen een meer en meer prominente rol gaan spelen

De kans is groot dat zoekmachine optimalisatie specialisten in hun poging op dit verschijnsel te anticiperen, veel meer aandacht zullen gaan besteden aan Social Bookmarking om hun site op #1 te krijgen of te houden. Mensen zullen dan actiever benaderd gaan worden hun ‘voorkeursstem’ te geven, iets te retweeten, te delen of te ‘liken’.
En zo zullen er ook weer mensen komen die u dingen laten ‘liken’ zonder dat u het in de gaten heeft…