Regelmatig krijgen wij vragen over zoekmachine optimalisatie van klanten die zijn ‘gebrandmerkt’ na slechte en/of zogenaamde ‘black hat’ SEO (=Search Engine Optimisation) door hun ‘SEO-expert‘. Door een dergelijke ervaring wordt men vaak sceptisch en terughoudend tegenover zoekmachine marketing bedrijven. Hoe scheidt u nu – als leek – het kaf van het koren?

Gezond wantrouwen op zijn plaats

Laat ik hiermee beginnen: Het toegenomen wantrouwen is volledig gerechtvaardigd, zeker sinds enige tijd geleden het op grote schaal spammen van (betaalde) links door zeer gerenommeerde online retailers ontmaskerd werd. Van alle zoekmachine optimalisatie technieken is Linkbuilding vanaf dag 1 enerzijds de meest dubieuze en de anderzijds misschien wel de meest waardevolle. Juist deze techniek wordt het meest misbruikt.
Trouwe lezers fronsen nu misschien hun wenkbrauwen; bij iMonkeys hebben we immers altijd geroepen dat de waarde van Linkbuilding ten opzichte van organische zoekmachine optimalisatie wordt overschat? Ja, online zeker! Maar een goede tip – afkomstig uit de eigen ‘circle of trust’ is nog steeds meer waard dan een site vol matig gewaardeerde artikelen of een doorsnee advertentie (al dan niet betaald via Google Adwords).

Google beoordeelt betaalde links als webspam wanneer die zijn geplaatst met het oog op een hogere vermelding en heeft daarom regels opgesteld die (betaalde) linkvermeldingen op verzamelsites – de zgn. linkfarms – die deze regels volgen, volstrekt zinloos maken. In deze gevallen krijgt u sowieso geen waar voor uw geld. Met opname op websites die zich niet conformeren aan de ‘Google Webmaster richtlijnen‘ riskeert u een penalty of zelfs een ban en dat is een ervaring met een lange en bittere nasmaak…

5 kenmerken van een nep seo-expert

Zoals in elke business zijn er ook in de online marketing business een flink aantal kwakzalvers, prutsers en ja, ook oplichters. Hoe vangt u als leek nu zo’n nep SEO expert? De ergsten vist u er eigenlijk best gemakkelijk uit.
Kijk vooral nog even verder als de zelfbenoemde zoekmachine specialist komt met:

  • Wilde beloften van hoge rankings binnen enkele weken of zelfs dagen.
  • Een belachelijk lage prijs
  • Garanties
  • Harde conclusies zonder voorafgaand deugdelijk onderzoek van de seo-activiteiten van de concurrerende sites
  • Vermelding in honderden zoekmachines (wie kent er meer dan drie?)
  • Kreten als ‘Versla Google’ en ‘Onze Unieke Techniek’

Een goede SEO-specialist toont u duurzame resultaten

Soms weet zo’n bedrijf op een bepaald moment even waarover men het heeft, maar het zoekmachine landschap verandert voortdurend en er zijn een hoop factoren van invloed die leiden tot vermelding in Google of andere zoekmachines op een specifieke positie. SEO-bedrijven onderzoeken die factoren continue en beoordelen ze op importantie als ze écht een verschil willen kunnen maken, want Google brengt ook bijna continue wijzigingen aan. Een goede SEO-specialist weet dat de supertruuk van vandaag, morgen tot een penalty kan leiden. Daarom kan hij u niet alleen meerdere concrete resultaten laten zien van hoge vermeldingen op algemene zoektermen, maar kan u diezelfde resultaten enkele maanden later opnieuw tonen. Bovendien zult u zich als ondernemer ook altijd de rendementsvraag willen blijven stellen. En de logische vervolgvraag is dan: Liever 3 maanden op #5 of 2 weken op #1?

Een SEO-leugentje om bestwil

Professionals in de Internet Marketing Business zijn “natuurlijke allesweters”. De goede zoekmachine optimalisatie specialist erkent dat hij niet alles weet en continue moet doorstuderen. Hij roept niet direct ‘Inderdaad, dat doen wij ook’ als u voor de test zomaar een leugentje van het internet plukt als: “U voegt ook de .htmL-suffix toe in plaats van de .htm-suffix?” om de beste man op zijn kennis te toetsen. (Het antwoord is namelijk dat de suffix geen enkele invloed heeft op de ranking ;-) )

Interessant artikel? Lees dan ook dit artikel over vragen die u een seo-specialist kunt stellen die een goede indruk maakt.