Merkwaarde (op Internet) is de basis van de meeste lucratieve bedrijven en websites. Het gaat wel iets verder dan alleen een coole bedrijfsnaam, een opvallend logo en een flitsende website: Een unieke herkenbare identiteit die men terugziet op website en social media, is de vaste grond onder uw organisatie, waarop het grootste deel van uw diensten of producten schaalbaar gepositioneerd kunnen worden. Een vertrouwd merk ziet er aantrekkelijker uit, niet alleen voor uw doelgroep, maar ook voor uw concurrenten.

Merkwaarde & Marketing

We leven in het meest moderne en krachtige marketing-tijdperk ooit. Bedrijven kunnen via vele kanalen – en er komen er nog elke dag bij – hun product of dienst in het zichtveld van hun doelgroep plaatsen; online marketing zoals zoekmachine optimalisatie, pay-per-click , social media marketing, affiliate marketing, mobile marketing en e-mail marketing.

Zo’n verzameling chique termen klinkt natuurlijk hartstikke indrukwekkend maar vooral complex; het goede nieuws is dat ze allemaal streven naar hetzelfde doel: omzet! Deze vormen van marketing kunnen verschillen in aanpak, maar uiteindelijk moeten ze uw doelgroep allemaal naar dezelfde pagina brengen. Die ene pagina waar uw merk hen in die innige maar vooral langdurige omhelzing probeert te nemen.

Zoekmachine optimalisatie & Merkwaarde

Hoge vermeldingen in zoekmachines voor relevante zoekwoorden (zoekwoorden die gebruikers gebruiken om te vinden wat ze nodig hebben of willen kopen via het web met behulp van zoekmachines zoals Google en Bing) worden gerealiseerd met twee traditionele web marketing processen: on-site optimalisatie en link building .

Deze twee processen vereisen maanden van terugkerend werk waarbij het resultaat nog maar moet blijken, gezien het feit dat de websites van uw concurrenten wellicht ook meedingen naar zoekwoorden om organisch verkeer naar hun site te genereren.
Het resultaat uit vermeldingen in zoekmachines zal zeker goed zijn wanneer uw site veel hoogwaardig verkeer genereert uit relevante en zwaarder bevochten trefwoorden. Uw kans een hoge conversie (en omzet) te realiseren zal dan zeker groot zijn, maar toch: Het laatste zetje zult u uw bezoeker nog steeds zelf moeten geven!

Het bouwen aan een sterk merk vereist ook tijd en inspanning. Een sterk merk wordt immers voor een groot deel gevormd door factoren als reputatie en betrouwbaarheid. Maar een merk dat gepositioneerd is en ervaren wordt als een autoriteit in haar branche, krijgt bijna elke klus geklaard; u hoeft dan nauwelijks nog moeite te doen voor het eerder genoemde laatste zetje.
Een sterk merk:

  • verkoopt zichzelf omdat het als ‘vertrouwd’ wordt ervaren
  • verhoogt klantloyaliteit
  • krijgt gemakkelijker kwalitatief hoogwaardige verwijzingen (links) van andere sterke merken
  • verkrijgt gemakkelijker hogere vermeldingen in zoekmachines
  • verkrijgt gemakkelijker natuurlijke links in artikelen op andere websites
  • genereert gemakkelijker verkeer en leads via kanalen als social media
  • genereert gemakkelijker terugkerend bezoek

Social Media & Merkwaarde

Het zal duidelijk dat social media meer heeft met branding dan zoekmachine optimalisatie. Des te meer uw bedrijf communiceert via het web, des te meer mensen uw bedrijf leren kennen en zullen onthouden. Zoekmachines wegen de aktiviteit in kanalen als Twitter en Facebook inmiddels zwaar. Des te vaker een link naar een pagina wordt getweet, des te hoger Google deze pagina zal ranken. U kunt uw investering in Social Media dus eigenlijk zien als een vorm van linkbuilding die u meer oplevert dan alleen ‘linkjuice’. U bouwt ermee aan uw merkwaarde.

De opbrengsten uit social media lijken – afgestoken tegen de inspanning die u moet leveren – wellicht laag in vergelijking met SEO. Echter, de kracht zit hem in de combinatie van SEO, Social & Branding.

Uw merknaam is uw belangrijkste trefwoord

De strijd om kwalitatief hoogwaardige trefwoorden alleen, zal nooit eindigen, maar met uw merk? Wie weet!? Wie zoekt nog op het woord ‘computer’ als ie eenmaal een week achter een ‘apple’ gezeten heeft? Het lijkt een wat onrealistische vergelijking, maar elk merk begint zonder merkwaarde en moet worden opgebouwd. Begin daar dus nu aan en focus u op de externe omgeving terwijl u content creëert en optimaliseert voor de natuurlijke relevante trefwoorden. Dat werkt voor uw bezoekers én voor zoekmachines!

Met de integratie van alle bekende bronnen voor web-populariteit – website optimalisatie, content optimalisatie en het gebruik social media – door Merken die als autoriteit worden gezien, realiseert men vrijwel altijd top-rankings voor elk willekeurig trefwoord dat men verkiest. Simpelweg vanwege het feit dat zoekmachines deze vertrouwde sites hoger waardeert. En sinds de komst van Internet zijn de mogelijkheden voor branding ook alleen maar toegenomen.

Dus: Werk aan uw Merk! Het loont!