Trefwoord onderzoek is misschien wel het belangrijkste deel van uw zoekmachine optimalisatie. Iedere nieuwe bezoeker op een website komt daar meestal door intypen van zoekwoorden in zoekmachine(s). Als u het globale karakter van uw artikel met een, twee of maximaal drie woorden weet te beschrijven, heeft u wellicht uw sleutel-zoekwoorden gevonden… Of toch niet?

Degelijk trefwoord onderzoek vermijdt vakjargon

Iedere zoekmachine strategie valt of staat met haar trefwoord-onderzoek en het is daarbij niet onwaarschijnlijk dat u misschien toch gestrand bent bij een trefwoord­-combinatie van te ingewikkelde termen die zelfs een aantal collega’s ­ maar zeker uw doelgroep ­ niet weet te spellen?
Dit is een veel voorkomende reden waarom goede en informatieve artikelen niet het verkeer naar uw website leiden dat de kwaliteit van het artikel zou doen verwachten. Gedegen trefwoord onderzoek helpt u bij het vinden van (combinaties van) zoekwoorden die uw doelgroep gebruikt en waarmee u de competitie met uw concurrenten kunt aangaan. Doe dus onderzoek en vindt de zoekwoorden van uw doelgroep!

Trefwoord onderzoek en de concurrentie

Uw onderzoek achterhaalt de maandelijkse aantallen zoekpogingen op bepaalde zoekwoorden. Maar ook vertelt uw onderzoek u hoe concurrerend u kunt worden ten opzichte van een bepaald trefwoord. Hoeveel vermeldingen geeft Google wanneer u de desbetreffende trefwoord-combinatie ingeeft? Uw onderzoek levert u ook de niche-zoekwoorden waarmee u de concurrentie voor kunt zijn en op korte termijn al successen kunt boeken. Een trefwoord-onderzoek vertelt u weliswaar niet hoeveel inkomende links u potentieel nodig heeft om u te kunnen meten met de websites die reeds een vermelding op de eerste pagina van Google hebben weten te realiseren met de door u gekozen trefwoord­-combinatie, maar het zorgt er wel voor dat u niet heel veel energie gaat steken in een combinatie waarop zo hevig geconcurreerd wordt, dat succes (op korte termijn) nagenoeg onmogelijk is.

Niche zoekwoorden: De pareltjes van uw trefwoord-onderzoek

Zonder gedegen trefwoord onderzoek is het mogelijk dat u optimaliseert voor zoekwoorden die niet of nauwelijks gebruikt worden bij zoekpogingen. Of u kiest zoekwoorden die zo intensief bevochten worden door zoveel verschillende partijen dat u simpelweg de (tijds)investering niet kunt opbrengen die nodig is om een vermelding op pagina 1 te realiseren. Waarnaar u vooral op zoek bent zijn: Niche Trefwoorden.

Niche trefwoorden zijn trefwoord-combinaties waarmee de concurrentie nog geen of weinig rekening heeft gehouden, maar waarop uw doelgroep redelijk tot zeer fanatiek zoekt. Wanneer u op een niche trefwoord-combinatie scoort met een linkbait, dan zit u gebakken!

Wanneer doet u een trefwoord onderzoek?

Eigenlijk zou u pas moeten beginnen aan de ontwikkeling van uw website na het verrichten van degelijk onderzoek naar de meest geschikte zoekwoorden en als u dat goed doet, realiseert u verkeer naar uw website van bezoekers die reeds aan uw producten en/of diensten dachten. Dat zijn precies de bezoekers die u op uw website wilt hebben!