Wat is browser-onafhankelijk webdesign anno 2014? Inmiddels draait het immers niet meer alleen om hoeveel mensen uw website nog bekijken via Internet Explorer? Of hoeveel bezoekers Firefox, Chrome, Safari of Opera gebruiken? De échte vraag die relevant is voor browser-onafhankelijk webdesign is nu: Hoeveel mensen bezoeken uw website via een telefoon, tablet of desktop?

Marktaandeel per browser

Google Chrome is inmiddels de meest gebruikte webbrowser ter wereld (nov. 2014). Zo’n 40% van de internetters surft met Chrome. Safari volgt met 26% en Internet Explorer blijft inmiddels steken op een schamele 16%. Hekkesluiter van de vier grote browsers is Firefox met 8% marktaandeel. de rest zit onder de 1%.

Ooit lag het marktaandeel van Internet Explorer ruimschoots boven de 90 procent, nadat Microsoft had afgerekend met concurrent Netscape (halverwege jaren ’90). Webdesign zoals het nu is, bestond nog niet en van contentmanagement systemen had men al helemaal nooit gehoord. De komst van het alternatieve Firefox maakte destijds een einde aan die hegemonie: Een browser voor en door ontwikkelaars… dat was pas wat!
Mogelijk heeft de stagnatie van Firefox’ opmars te maken met de groei van concurrenten als Safari van Apple en met name Google Chrome. Die laatste browser is inmiddels alweer twee jaar marktleider in de browser-markt en ook het grootste deel dat zich met webdesign bezighoudt, werkt ermee.

Niet browseronafhankelijk webdesign maar platform-onafhankelijk webdesign belangrijker dan ooitDoor de toename van de diversiteit in platform- & browser-voorkeur van internetters is het belangrijker dan ooit dat websites ontwikkeld worden op platform- & browser-onafhankelijkheid en dus voor tenminste Chrome, Safari, Internet Explorer en Firefox op alle mogelijke apparaten worden geoptimaliseerd. Echter, dit blijkt voor maar liefst 60% van de websites nog steeds niet het geval.

Migreren naar Browser- & Platform-onafhankelijk webdesign lastig? Dat valt wel mee!

Misschien vertelt uw webdesigner u iets anders maar als u gebruikmaakt van een contentmanagementsysteem is het ombouwen van uw site (mits deze tenminste nog redelijk up-to-date is) vak zo gepiept. Meer informatie?